Omiljena biljka koju jedemo svakodnevno,i koja nam pruža svu svoju ljekovitost.A rabiti je možemo u skoro svakom jelu.Evo popis njegove ljekovitosti.
Za smirenje zivaca, ublazavanje bolova, otklanjanja nadutosti, ciscenja krvi, protiv groznice, bolesti bubrega, upale ociju, vodene bolesti,
oboljenja mokracnih puteva, uboda i ujeda
PERSiN PROTIV SLABIH ŽIVACA
Korjen i list persina se isjeckaju, pomjesaju sa malinovim sokom i bagremovim medom. Uzimati navecer pred spavanje.
PERSiN PROTIV SECERNE BOLESTI
Vrlo jednostavan recept za ublazavanje ove bolesti je: narezati sitno korjen persuna i isjeckati tek
ubrano lisce pa izmjesati sa salicom jogurta ili kiselog mljeka. Popiti ovo svaku vecer prije spavanja.
PERSUN PROTIV OTECENIH I UPALJENIH OCIJU
U 300 grama vode kuha se 2-3 minuta isitnjeno persunovo lisce, otprilike 2 žlice. Kada se ohladi procjedi se kroz sterilnu krpu ili gazu.
Ovim cajem oci se ispiraju vise puta dnevno a uvecer se stavi oblog duze vrijeme da stoji. Za ovaj oblog se uzme 6 grancica persunovog lisca, pazljivo opere i stavi na oci. Oci se povezu gazom i tek ujutru skloni se oblog, u zamracenoj prostoriji.
PERSIN KAO DIURETIK
U ovu svrhu koristi se integralna biljka. Koren, lisce i plod - izmesaju se, usitne pa se 5 jusnih zlica kuha 5 minuta u 1/2 litra vode.
Poslije kuhanja treba da odstoji jos 20 minuta a onda se procjedi i pije triput dnevno po cajnu salicu. Caj otklanja zastoj mokrace, samim tim i otecenost nogu,vrecice ispod ociju ,otecenost prstiju ruku.
petak, 6. studenoga 2009.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar